Ready, Set, Go !

Door Hippocampus op zaterdag 20 december 2014 15:22 - Reacties (9)
Categorie: Recreatie, Views: 3.146

In de tijd van computerspelletjes en snel vermaak zien we makkelijk de simpelere dingen over het hoofd. Een zo'n ding wat we makkelijk vergeten te associŽren met spanning, inzicht en vermaak is het bordspel. Vaak denken we bij bordspellen aan tijdverdrijf voor de kinderen, maar de klassieke bordspellen bieden meer dan dat.

Juist in december worden er gelukkig toch weer massaal die bordspellen uit de kast getrokken om gezellig met een hapje en een drankje rond het bord te gaan zitten. Lekker op het gemak met een paar van je beste vrienden een avondje colonisten, risk of monopolie kan een mens helemaal tot rust brengen.

Maar dan heb je nog die spellen die eigenlijk niet simpel vermaak zijn, en eigenlijk niet eens simpel.
Schaken bijvoorbeeld, of waar ik nu even over ga uitweiden;

Go

Het Go spel is een Chinees bordspel wat al zo'n twee en een half duizend jaar geleden ontstaan is maar toch de tand des tijds heeft doorstaan. De reden daarvoor is dat het ondanks de relatief simpele regels een behoorlijk inzicht vereist. Het spel heeft in de Chinese en Japanse cultuur echt een status gekregen als maatstaf voor je strategisch inzicht en denkvermogen. Zo gaat het verhaal dat je geen generaal in het leger kon worden als je niet goed genoeg kon Go-en.

Go speel je met z'n tweeŽn waarbij men om de beurt mag spelen en het objectief van het spel is om meer terrein te veroveren dan je tegenstander.
Het wordt gespeeld op een bord met 19 horizontale en 19 verticale lijnen en er moet op de snijpunten van deze lijnen gespeeld worden. De beter geachte speler speelt met witte stenen en de ander met zwarte. Zwart moet als eerste beginnen waarna men om de beurt steentjes blijft plaatsen totdat het spel klaar is.
Zodra een steen of groep stenen geen vrijheden meer heeft gaan ze van het bord. Deze stenen heten gevangene en tellen mee in de score. Het spel stopt als er door beide spelers gepast is.
Daarna volgt een telling om te zien welke speler het meeste terrein heeft en dus gewonnen heeft.

http://tweakers.net/ext/f/OzMgj5tixo93MwLwd6Yemzof/full.png

Simpel toch ? :)

Nou, de uitdaging zit in de balans tussen aanvallen en verdedigen. Val je teveel aan is de kans groter dat je veel stukken kwijt raakt, en verdedig je te veel dan zal je niet genoeg terrein winnen. Daarnaast is de strategie van de aanval en verdediging erg belangrijk. Val je verkeerd aan dan zal de tegenstander dit makkelijk kunnen afweren en verdedig je verkeerd zal de tegenstander makkelijk je stenen afpakken.
Dit alles maakt het spel behoorlijk pittig en erg spannend. Zie je iets over het hoofd of speel je een te zwakke zet dan staat het water snel tot aan je lippen. Het wegen van iedere zet is belangrijk en omdat er enorm veel zet mogelijkheden zijn maakt het aantal zetten vooruit denken behoorlijk pittig.

Que brainpower en experience!

Voor een beginner kan het spel (zeker op een groot bord) meteen al onduidelijk of onoverzichtelijk lijken, waardoor men makkelijk onlogische of zwakke zetten kan doen. Dit is omdat men eerst nog moet ervaren hoe men groepen moet maken en die ook levend zien te houden en stenen te slaan. Dus is het voor beginners beter om eerst te oefenen op een kleiner bord (9x9 of 13x13 lijnen) en te beginnen met het vangen (slaan) van stenen. Het liefst speel je dan tegen een speler met ervaring die al weet wat wel en niet mag, of in het geval van twee beginners is het hebben van een derde ervaren speler om uitleg te geven bijna een must. Als je met wat goede tips op weg geholpen bent en door het oefenen de basis begint te snappen dan is het tijd voor een spel op het grote bord.

Een heel mooie eigenschap van Go is dat het verschil in niveau van spelers vrij makkelijk gecompenseerd kan worden door voorzet stenen. De zwakkere speler (zwart) mag dan voor het begin van de pot een of meerdere stenen op het bord plaatsen (afhankelijk van de grootte van het verschil) waardoor deze een voorsprong heeft en een eerlijke kans heeft om te kunnen winnen. En dat laatste is wel zo fijn, want als men steeds blijft verliezen gaat de fun er snel vanaf ;)
In Go kan men ook gelijkspel treffen, maar vaak kiest men ervoor om altijd een winnaar te hebben door een extra half punt te geven aan wit.

Ben ik goed in Go ?

Je niveau kan je bepalen door het winnen of verliezen van potjes. Als je vaak tegen dezelfde persoon speelt en je verliest steeds, dan voeg je per pot net zolang voorzet stenen toe totdat je gaat winnen. Als je te vaak gaat winnen moet je beginnen met het minderen van voorzet stenen.
Omdat je ook tegen andere spelers kan spelen is het niveau soms wat moeilijk te bepalen, en daarom gebruikt men op Go clubs en internet de ''Dan'' en ''Kyu'' rangen. Dit komt er op neer dat je je scores bijhoudt en met deze rangen gaat rekenen. Als je wint van een hogere rang stijg je in rang, en als je verliest van een lagere rang zakt je eigen rang ook.

Grofweg komt het hier op neer:

De beginner: 30 tot 20 Kyu
De casual: 19 tot 10 Kyu
De amateur: 9 tot 1 Kyu

Deze rangen zal je snel doorlopen als je een goed strategisch vermogen hebt en daarna komen de Dan rangen, waarbij de 1e tot 7e Dan een amateur Dan speler is en vanaf de 8e Dan ben een professional. (zeg maar de Kasparov's van het Go-en ;) )

Also, gas erop!

Het liefst speel ik op m'n gemak, dat wil zeggen zonder tijdslimiet. Ik speel voor de gezelligheid en heb ook liever wat ruimte om na te denken over mijn spel. Daarmee duurt een potje tussen de 45 en 60 minuten. Maar om erg trage potjes te voorkomen kan men ook kiezen voor een tijdslimiet op de beurt, bijvoorbeeld maximaal 20 seconden, of een tijdslimiet op een pot, bijvoorbeeld maximaal een half uur. (Dit laatste zorgt er soms voor dat men niet duidelijk een winnaar aan kan wijzen omdat er niet genoeg stenen op het bord liggen.) Het is dan ook niet ongewoon dat er wedstrijd klokken aanwezig zijn op clubs zodat men lekker veel potjes tegen verschillende tegenstanders kan spelen.

Maar hoe dan ?
Nu weten we nog niet hoe het spelletje werkt maar mocht er interesse zijn voor gedetailleerdere uitleg over de basis van het spel dan doe ik dat in een andere post want er is nog veel te vertellen over dit simpele spelletje.

Interessant

Voor meer info over Go dan kan je altijd het beste beginnen op het web, want zijn er genoeg instructie sites en filmpjes te vinden. Ook er zijn heel wat boeken over vol geschreven, met name over tactieken maar ook over de filosofische kant van het spel. Maar natuurlijk kan je ook gewoon eens naar de lokale club toe stappen, gewoon om eens te kijken of misschien zelfs je eigen opgeven voor een cursus.
Als je niemand in de buurt hebt om tegen te spelen kan je uiteraard ook online iemand uit dagen, of het gewoon tegen de pc te spelen.

Volgende: Favoriet 12-'14 Favoriet

Reacties


Door Tweakers user masauri, zaterdag 20 december 2014 15:59

Thx, gaan we is proberen :)

Door Tweakers user Thedr, zaterdag 20 december 2014 18:06

Leuke blog! Ben benieuwd naar meer. Zojuist GnuGo maar eens even geinstalleerd om te kijken of het wat is :D

Door Tweakers user GemengdeDrop, zaterdag 20 december 2014 19:37

lekker op het gemak met een paar van je beste vrienden een avondje colonisten, risk of monopolie kan een mens helemaal tot rust brengen.
mja. Is bij mij vooral frustratie 8-)
Ik wil iha op z'n minst enige kans hebben om een beetje mee te kunnen spelen - en dan blijkt dat een van je tegenstanders al helemaal op de hoogte is van winnende tactieken etc.

Als je nu zowieso regelmatig met een groepje zoiets speelt, ach ok. Maar als ik eerst twee week van te voren de spelregels uit m'n kop moet gaan leren is het een prima recept voor avondje achtergrond-meubilair-zijn. Maar wat dat betreft is dit misschien juist wel wel een leuke suggestie. :) Dank!

Door Tweakers user JerX, zaterdag 20 december 2014 22:07

En om helemaal enthousiast te worden, bekijk eens de anime Hikaru no go! Dit gaat, ja je raadt het al, over Go! Aan elk einde van een aflevering wordt er een kleine uitleg over Go gegeven.

Door Tweakers user Hippocampus, zondag 21 december 2014 21:45

Nog een tip voor diegene die nieuw zijn met Go, op de Kiseido Go Server (KGS in mijn linkje)
kan je ook bij andere spelers meekijken en zelfs vragen stellen over het spel aan andere kijkers. Hierdoor kan je vrij makkelijk leren hoe het spelletje nou echt gespeeld dient te worden, vooral als je potjes tussen de hogere gerankte spelers volgt.
Kijken kan trouwens ook zonder registratie.

@ Thedr:
Thanks, al wil ik nog even toelichten dat de tactiek van de pc AI op het hogere niveau nogal discutabel kan zijn en soms voor ''rare'' zetten kan zorgen.

@ GemengdeDrop:
Hahah, ja frustratie is heel herkenbaar. Juist dankzij de ranking kan je makkelijk een gepaste tegenstander vinden, of het jezelf iets moeilijker te maken door een betere speler uit te dagen.

@ JerX:
Ah grappig, al is anime niet mijn ding, mooi om te zien dat ze het spel serieus nemen, vaak zie je in films continuÔteitsfouten of onlogische formaties op het bord.

[Reactie gewijzigd op zondag 21 december 2014 21:46]


Door Tweakers user Niekfct, zondag 21 december 2014 22:02

Ik heb dit spel eens in de functionele taal Amanda moeten schrijven. Geen idee meer hoe het werkt ^^

Door Tweakers user knottnerus, maandag 22 december 2014 13:56

Fantastisch spel om te spelen, maar helaas is er niemand in mijn omgeving die het wil spelen. Ik heb een tijdje bij een Go-vereniging gezeten (Breda), maar kreeg het tijd-technisch niet meer gedaan. Toen ik stopte was ik (meen ik) 17kyu

Hikaru No Go is voor mij de rede geweest om hier mee te beginnen. Je zegt in een reactie hierboven dat er in films vaak continuÔteitsfouten of onlogische formaties op het bord ontstaan, maar veel van de spellen die in de serie getoont worden zijn spellen tussen grootmeesters die echt plaatsgevonden hebben. Erg leuk om een spel terug te zoeken uit een aflevering en na te spelen met iemand die ook geinteresseerd is in go :)

Een andere go server is DGS :)

Door Tweakers user Hippocampus, maandag 22 december 2014 14:48

knottnerus schreef op maandag 22 december 2014 @ 13:56:
Je zegt in een reactie hierboven dat er in films vaak continuÔteitsfouten of onlogische formaties op het bord ontstaan, maar veel van de spellen die in de serie getoond worden zijn spellen tussen grootmeesters die echt plaatsgevonden hebben.
Omdat ik het spelletje ken en het hier in het westen eigenlijk niet zo populair is ben ik blij verrast als het in een (Hollywood) film gebruikt wordt. Maar helaas nemen ze dan net niet de moeite om het goed te doen en dat vind ik dan weer jammer.

Verder is het heel herkenbaar dat het vinden van tegenstanders in je omgeving vaak moeilijk is. Ik zelf heb de basis op een club mogen leren, met goede uitleg dus.
Daarna heb ik vrij lang alleen tegen m'n maat gespeeld maar heb ik het later ook nog andere mensen kunnen leren waardoor ik nu eigenlijk nog relatief makkelijk een gezellig potje kan spelen.
Face to face heeft toch mijn voorkeur, alleen heb ik nu geen idee meer wat m'n niveau is eigenlijk. Online kijk ik eigenlijk alleen maar mee omdat ik in dezelfde tijd daar meer van kan leren dan zelf spelen, en ik niet goed met een tijdslimiet om kan gaan ;) (ook de reden dat ik de club verlaten heb)

Door Tweakers user hyptonize, dinsdag 23 december 2014 16:46

Brrr, al die spaties voor de vraagtekens en uitroeptekens, ik krijg er de rillingen van.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)